Thursday, 9 July 2015

Projek Kuih Raya di Batu Pahat

Assalamualaikum w.b.t.

Syawal is around the corner (sorry kalau salah). Rasa macam baru seminggu berpuasa. Minggu depan dah raya. Tahun ini keluarga Sue akan beraya di Jengka sebab tahun lepas giliran Batu Pahat. Disebabkan tahun tidak beraya di Batu Pahat, kami balik untuk sama2 berbuka puasa. Dan projek kuih raya pun bemula.

Projek kuih raya tahu lepas kami mula. Hanya Sue, adik kembar Sue & mak terlibat dalam projek ini. Kuih wajib ialah CORNFLAKES MADU & SARANG SEMUT sebab kuih kegemaran kami & mudah! Tapi tahun ini ada penambahan, BISKUT FAMOUS AMOS. So, dalam entry ini, Sue nak share resepi kuih yang kami buat tahun ini.

CORNFLAKES MADU
 5 cawan cornflakes
1/4 cawan butter
1/4 cawan madu
1 1/2 sudu gula kastor
Chocolate Rice
Papercup

  1. Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati.
  2. Dalam mangkuk, ramas kasar cornflakes supaya senang dimasukkan ke dalam acuan kuih.
  3. Tuangkan campuran butter yang dicairkan ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga conflakes disaluti dengan sempurna.
  4. Sudukan ke dalam paper cup, hiaskan dengan ceri atau taburan manik.
  5. Bakar selama 10-15 minit, dalam suhu 150 darjah celcius.


SARANG SEMUT
250 gm butter 
100 gm gula halus 
350 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung 
1 biji kuning telur  
1 sudu kecil esen vanila
Chocolate Rice
Papercup

  1. Pukul kembang butter dan gula. 
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata. 
  3. Masukkan tepung dan gaul rata. 
  4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup. 
  5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 
  6. Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ). 
  7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Resepi Famous Amos xde pula sebab ini adik yang buat...hehe

No comments:

Post a Comment